We staan op Boekblad.nl

We stonden op Boekblad.nl, de site van het vakblad van boekenland, met een leuk verhaal.
Het artikel vind je hier, en voor de volledigheid ook hieronder.

Pilot WhyILoveThisBook in Plantage Overtoom

16 mei 2012 Lucie Th. Vermij

Marc Barteling is een pilot begonnen in Plantageboekhandel Overtoom met zijn website WhyILoveThisBook.com, een nieuwe vorm van boekpromotie waarbij lezers en schrijvers in filmpjes één minuut vertellen over hun lievelingsboek. De bijzonder leuke filmpjes zijn op vele manieren toe te passen.

Er is sinds anderhalf jaar een nieuwe Nederlandse website, getiteld WhyILoveThisBook.com. Er staan allemaal filmpjes op, waarop boekenliefhebbers in circa één minuut hun lievelingsboek aanbevelen. Lezers en schrijvers geven hun persoonlijke boekentip; ze vertellen hoe dat ene boek hen raakte, ontroerde, inspireerde of ze iets leerde. De vertellers zijn bekende Nederlanders, auteurs, uitgevers, boekverkopers, passanten, scholieren, bejaarden.

De site is een initiatief van Marc Barteling. ‘Met WhyILoveThis Book kom ik op allerlei bijzonder plaatsen’, vertelt Barteling. ‘Zo was ik bij de Dag van de Literatuur, maakte ik filmpjes van de 5000 scholieren en de 50 schrijvers die daar uitgenodigd waren. Ook ga ik naar boekpresentaties, waar ik filmpjes maak met auteurs als Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Nico Dijkshoorn, Peter Buwalda en andere helden. Zelfs met Stephen Fry.’

Barteling verdient nog niets met WhyILoveThisBook.com. Hij verdient de kost vooralsnog met het bouwen van websites en geven van trainingen: ‘Maar eerlijk gezegd vind ik WhyILoveThisBook het allerleukst om te doen. Het is zo mooi om mensen enthousiast te zien worden over iets, een boek. Dan komen ze tot leven, en ik vang hun “spark” met mijn camera. En deel dat met de wereld. Dat verveelt nooit.’

De filmpjes staan op zijn eigen site en op YouTube. Iedereen mag ze gebruiken: ook boekhandels, bibliotheken, en uitgeverijen. Vooralsnog is dat gratis, maar Barteling beraadt zich nog op de pricing. Er komen er minstens vijf nieuwe filmpjes per week bij. De filmpjes zijn inmiddels al 75.000 keer bekeken.

Om te kijken hoe dit initiatief in de boekhandel vorm zou kunnen krijgen is Barteling een pilot met de Plantage Boekwinkel aan de Overtoom van start gegaan, waar klanten op een speciaal scherm filmpjes kunnen bekijken in combinatie met de titels die besproken worden. Door een speciale speaker in het plafond hebben andere klanten geen last van het geluid.

Tijdens Boekblad aan Zee op 15 juni zal Barteling een selectie van de leukste filmpjes laten zien. Hij belooft er boekhandels en uitgevers op te peppen en te enthousiasmeren voor dit soort nieuwe vormen van boekpromotie.

– Zie hier het hele programma van Boekblad aan zee

– Voor aanmelding Boekblad aan Zee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *