Over ons

Over Why I Love This Book

Waarom willen we negativiteit lezen? Dat vroeg ik me in december 2010 af. Waarom willen we weten welke films, boeken, muziek, auto’s, winkels, restaurants, enzovoort niet goed zijn? Waarom willen we dat? Ik wil dat helemaal niet.

Ik wil weten waar het goed, leuk, prettig, mooie en lekker is. En natuurlijk is dat subjectief. Maar dat vergeten we vaak, in ieder geval bij negatieve recensies. Als het slecht is is het slecht.
Dat moet toch anders kunnen. Stel je een verzameling van recensies voor, met alleen maar lyrische verhalen. Enthousiasme en emotie, blijdschap en gevoel stralen ervan af. En ja, soms ook liefde. Mooi toch.

De Whyilovethisbook Camper-studio

Zo is Why I Love This Book begonnen. Een website met alleen maar mooie verhalen. Lezers en schrijvers geven hun persoonlijke boekentip. Ze vertellen ‘why I love this book’, hoe dat ene boek hen raakte, ontroerde, inspireerde of ze iets leerde. Daarom hebben we filmpjes over boeken in alle genres, van alle tijden, in alle talen en voor alle leeftijden.

En omdat je graag wilt weten wie die mensen zijn, doen ze dat op video. Maar niet te lang, anders raken we verveeld. Daarom duren de video’s ongeveer één minuut. Zo ben ik begonnen. En in dat idee van alleen maar mooie verhalen geloof ik nog steeds.

Al snel bleek, dat het nogal wat tijd kost om dat allemaal te doen. Tijd die ik eigenlijk niet heb, omdat ik geld moet verdienen. Zo zijn de dingen immers geregeld. En dus maak ik websites, geef ik trainingen, en doe ik van alles. Maar als ik eerlijk ben, vind ik Why I Love This Book het allerleukste om te doen. Het is mooi om mensen enthousiast te zien worden over iets, een boek. Dan komen ze tot leven, en ik vang hun ‘spark’ met mijn camera. En deel dat met de wereld. Dat verveelt nooit.

Met Why I Love This Book komen we op allerlei bijzonder plaatsen. Zo waren we bij de Dag van de Literatuur, filmpjes maken van de 5000 scholieren en de 50 schrijvers die daar uitgenodigd waren. We hebben ze niet allemaal kunnen filmen, maar een succes was het zeker. Ook gaan we naar boekpresentaties, waar we filmpjes maken met mensen als Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Stephen Fry en andere helden.

Elke week minstens vijf nieuwe filmpjes, liever meer. Dat klinkt niet zo veel, maar bedenk dat het alles bij elkaar ongeveer een uur kost om een filmpje te maken en online te zetten. Gelukkig is de videocollectie tijdbestendig. Want een goed boek is een goed boek, dat veroudert niet.

Er komen nog heel veel filmpjes aan. Ik wens je veel lees en vooral kijkplezier!

Marc Barteling.

Marc Barteling, photo by Rahi Rezvani

Deze site is een initiatief van Marc Barteling.

En waarom? Because I love books. En coole internet dingetjes.
Met deze website hoop ik die twee te combineren.

Vragen, suggesties of wil je zelf ook op de site staan met een mooi verhaal over je favoriete boek? Mail me!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *