Yves Petry over Oude meesters – Thomas Bernhard"Het is in een buitengewoon hartstochtelijke taal geschreven, vanuit een radeloosheid, vanuit een soort zeer welsprekende woede."
Yves Petry, 49, schrijver, Leuven (BE)

Bestel Oude meesters hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Oude meesters over

Hoewel 'Oude meesters' van 1985 is - Thomas Bernhard zou in de winter van 1989 sterven - kan men de roman als zijn esthetisch testament lezen. Om de andere dag treft de verteller, een privaatgeleerde, de oude muziekfilosoof Reger in het Kunsthistorisch Museum in Wenen, waar deze zich al sinds 36 jaar voor een schilderij van Tintoretto posteert, omdat hij haar kan denken. De verteller is de ooggetuige van zijn monoloog, waarin Oostenrijk, de kerk, het stadsbestuur, museumgidsen, schrijvers, musici en filosofen over de hekel worden gehaald, zoals van Bernhard bekend in zagende zinnen die geen overdrijving en herhaling schuwen. De Oude Meesters zijn niet alleen de officiële schilders maar alle groten, die wanneer men niet in oppervlakkige bewondering blijft steken maar doorkijkt, stuk voor stuk feilen vertonen. Bij deze teleurstelling van de man die in een ideale kunst wilde geloven, voegt zich een meer existentiële, wanneer na de dood van zijn vrouw de kunst geen troost blijkt te bieden.

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *