Ted van Lieshout over zijn boek Rond vierkant vierkant rond


Winnaar van de Zilveren Griffel 2016 voor poëzie.
"Ik wilde heel graag sonnetten schrijven, maar dat is best wel moeilijk. Daarom maakte ik sonnetten met figuurtjes in plaats van woorden."
Ted van Lieshout, 60, auteur, tekenaar, Amsterdam

Bestel Rond vierkant vierkant rond hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Rond vierkant vierkant rond over

Dit is een kunstboek en een cursus poëzie in één. De 'beeldsonnetten' van Ted van Lieshout voldoen aan de regels van het sonnet, maar zijn gemaakt met beelden in plaats van met woorden. Sonnetten als het spruitjessonnet, fietsbelsonnet en borrelnootjessonnet volgen het patroon van veertien regels, vier strofen en rijm (gelijke beelden) aan het eind. Soms laat Van Lieshout woord en beeld met elkaar in gesprek gaan. Hij neemt de lezer mee in zijn creatieve spel en nodigt hem uit om ook zelf met beelden en woorden te experimenteren. Aan de hand van (geschreven) gedichten en verhaaltjes demonstreert hij rijmvormen en poëtische principes en laat hij zien hoe vorm en inhoud elkaar beïnvloeden. Hierbij stelt hij technische begrippen als 'elisie' en 'enjambement' als speltactieken aan de orde. Voorbeelden maken duidelijk hoe de vorm de betekenis extra goed uit kan laten komen, maar ook ten koste kan gaan van de inhoud, bijvoorbeeld door rijmdwang. Een boek dat kinderen een kijkje gunt in het hoofd van een dichter en kunstenaar en het plezier laat voelen van het creatieve proces.

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *