De VSB Poëzieprijs 2016; De genomineerden

Deze maand is het weer tijd voor poëzie. De bekendmaking en uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2016 komt eraan en wel op 27 januari. Afgelopen 11 november maakte juryvoorzitter Kees ‘t Hart de vijf genomineerde dichtbundels bekend in het radioprogramma “Nooit meer slapen” van de VPRO. Why I Love This Book heeft video’s gemaakt met álle vijf de genomineerden. Video’s waarin zij een gedicht voordragen uit hun wellicht winnende dichtbundel.

 

VSB poëzieprijs 2016Er zijn dit jaar ruim 114 dichtbundels van hoge kwaliteit ingezonden. Er zijn er slechts vijf geselecteerd om door te kunnen naar de finale. De genomineerden en hun dichtbundels van dit jaar zijn: Pieter Boksma met “Zelf”, Maud Vanhauwaert met “Wij zijn evenwijdig”, Geert van Istendael met “Het was wat was”, Ilja Leonard Pfeijffer met “Idyllen” en Toon Tellegen met “De werkelijkheid”. Why i Love This Book brengt u vijf gedichten:

 

Peter Boksma met Zelfportret als vieze oude man

“Jij bent het levende gedicht, dacht ik, alleen het vers waaraan geschreven wordt kan zich met jou meten.”

Maud Vanhauwaert met Vinger

“Ik zie een vrouw met een opgestoken wijsvinger. Ik vraag: ‘Waar wijst u naar?’. Ze zegt: ‘Ik wijs niet, ik stel een vraag.'”

Geert van Istendael met Schoenendoos

“Zit er iets kostbaars achter? Baart het zorgen? Of tref je aan wat iedereen verwacht?”

Ilja Leonard Pfeijffer met Wat ik je eerder eigenlijk had willen zeggen

“Het is een simpel lied van stukgeschoten woorden op steeds dezelfde drie ontploffende akkoorden.”

Toon Tellegen met Een vriend

“Ik stond erbij en met uiterste inspanning van mijn tot dan toe onbruikbaar gebleken inlevingsvermogen verwisselde ik van plaats met hem.”

En nu jij?!

Heb je zelf een favoriete dichtbundel geschreven of gelezen en je wilt dat Why I Love This Book daar een video bij plaatst? Je kunt óók zelf een boekentip-video maken en deze aan ons opsturen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *