De best bekeken video’s van 2015

Why I Love This Book heeft het afgelopen jaar weer met trots, veel nieuwe boekentip-video’s gemaakt. Op onze website, maar natuurlijk ook op ons YouTube-kanaal. Zo aan het einde van het jaar, ontstaan er altijd overal lijstjes. Zo óók bij ons; Wij hebben voor jou een top tien samengesteld van de meest bekeken boekentip-video’s in 2015:

De top 10 ziet er als volgt uit:

 

1. Stephen Fry over Ulysses – James Joyce

Al sinds 2013 (in de állereerste top 10 van meest bekeken video’s) een nummer één. Dit jaar wederom de meest bekeken Why I Love This Book video!

“I’ll tell you the book I have chosen as my favourite book. And it may make some people’s heart sink, because it is associated with difficulty, where in fact it should be associated with joy…”

 

2. Anne-Gine Goemans over haar boek Honolulu King

Een muzikale boekrecensie. Een geheim dat geopenbaard wordt onder leiding van Yorick van Norden, die een soundtrack bij het boek schreef.

“Het is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal waar ik al twintig jaar mee rondloop.”

 

3. Ellen ten Damme brengt ode aan Verona van de Leur

Een gezongen, gedichte, rek en strekkende ode aan de “oud-turnster”. Het bizarre leven van een voormalig sportvrouw van het jaar.

“Altijd wanneer ik denk aan haar, krijg ik een rode kleur. Ik ben gewoon verliefd op haar, Verona van de Leur.”

 

4. Oek de Jong over De consequenties – Nina Weijers

Nina Weijers heeft een aantal jaren gewacht met debuteren en de tijd genomen haar talenten te ontwikkelen. Een enorm sterke roman, die opvalt. Een volwassen en voldragen boek.

“In het begin van het boek denk je steeds: wat een raar mens is dit, hoe kan ze zulke dingen doen. Dat duurt tot ongeveer halverwege het boek.”

 

5. Emma Curvers over haar boek Iedereen kan schilderen

Ben je het type dat het binnen of juist graag búiten de lijntjes houdt? Een boek dat na veel controverse en een rechtszaak in de schappen mocht blijven liggen.

“Eigenlijk wil ik gewoon zelf een schilder zijn, maar ik kan er niet zoveel van. Daarom heb ik maar een boek geschreven, over een familie van wannabe schilders.”

 

6. Lidewij van Wilgen over haar boek Het domein

Dit boek uit 2011 vertelt over loslaten en opnieuw beginnen. Dat kan iedereen…Toch?! Nog steeds een daverend succes bij kijkers van onze boekentip-video’s. 

“Als je als verwend persoon alles achterlaat en weer helemaal opnieuw begint. Leren hoe je een tractor aankoppelt en dat soort dingen. Het is bijna cold turkey afkicken van mensen om je heen, van de stad.”

 

7. Ernest van der Kwast over zijn boek Mama Tandoori

Zijn moeder had liever gehad dat hij arts of advocaat was geworden. Na het lezen van Mama Tandoori was zij geraakt door het verhaal dat haar zoon heeft verteld.

“Mijn ouders hielden hun hart vast, toen ik hen vertelde dat ik een boek over hen aan het schrijven was.
Ik heb ze elke maand een hoofdstuk opgestuurd. Het viel wel op na de eerste maand, dat er helemaal geen reactie terug kwam.”

 

8. Emma Curvers over De consequenties – Niña Weijers

Een verhaal over een piepklein kunstenaresje, dat aan een nieuw project begint. Je wilt dit boek continue bij je hebben om verder te lezen hoe het haar vergaat.

“Het meest bijzondere aan dit boek is dat ik het nog niet uit heb. En toch heb ik het gevoel dat dit boek mij niet meer teleur gaat stellen.”

 

9. Valerie over Tirza – Arnon Grunberg

Deze video uit 2013 is weer veel bekeken. Een verhaal dat nogal onrealistisch begon, maar deze scholier uit Heiloo in heeft laten zien, hoe ver liefde kan gaan.

“In het begin vond ik het wat onrealistisch, maar later zag ik in hoe ver liefde eigenlijk kan gaan.”

 

10. Arthur Japin over zijn boek De gevleugelde

Een jongeman die met zijn geërfde fortuin zijn dromen, geïnspireerd door de verhalen van Jules Verne, na gaat jagen. Níets lijkt te gek!

“Je ziet de hele wereld van schrijvers, uitgevers en publicaties die mislukken en het is exact hetzelfde zoals het er vandaag aan toe gaat in de hele wereld.”

 

Wat willen we voor 2016?:

  • Nóg meer video’s maken, dóór en vóór auteurs, en niet te vergeten met lezers!
  • Naar nog véél meer boeken-events gaan, en video’s maken met de Whyilovethisbook bus.
  • Maar je kunt natuurlijk ook zélf een video maken bij jouw favoriete boek en naar ons opsturen! Wil je weten hoe?:

Zelf een video maken voor Why I Love This Book

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *