Beau van Erven Dorens over For whom the bell tolls – Ernest Hemingway



“Tot ik dit boek had gelezen, dacht ik altijd dat Nooit meer slapen van Hermans het mooiste boek was. Maar dit is het echt.”
Beau van Erven Dorens, 40, flierefluiter, tv-maker, producent, boekenschrijver, pianist, wedstrijdzeiler en dat soort dingen, Amsterdam

Bestel Voor wie de klok luidt hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Voor wie de klok luidt over

Het boek vertelt het verhaal van Robert Jordan, een jonge Amerikaanse explosievenexpert die als lid van de Internationale Brigades wordt toegevoegd aan een antifascistische guerrilla-eenheid in de bergen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Samen moeten zij een brug opblazen om een aanval op Segovia te doen slagen. Jordan wordt tijdens de missie verliefd op Maria, een meisje dat haar ouders heeft verloren door de oorlog.

Het boek bevat autobiografische gedeeltes, Hemingway was tijdens de burgeroorlog in Spanje. De hoofdpersoon is mogelijk gebaseerd op Robert Hale Merriman, een Amerikaan die in 1938 in Spanje was gesneuveld. Merriman was een kennis van Hemingway.

Belangrijke thema’s in het boek zijn de verschrikkingen van de moderne oorlogsvoering, eer, dood en zelfmoord. De missie kan het best worden omschreven als een zelfmoordactie. De leden van de guerrillagroep worden geconfronteerd met anonieme vijanden in vliegtuigen en tanks. Net als de vader van de hoofdpersoon heeft ook Hemingways vader zelfmoord gepleegd. Het einde van het boek voorspelt Hemingways eigen dood.

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *