Thomas van Aalten over Verscheurde Stilte – John Cheever"Ik heb altijd een paar paradepaardjes in mijn broekzak gereed, een daarvan is John Cheever, met name zijn dagboeken."
Thomas van Aalten, 37, charlatan, Amsterdam

Bestel Verscheurde stilte hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Verscheurde stilte over

De Amerikaanse schrijverjohn Cheever liet bij zijn overlijden in 1982 een dagboek na van ontzagwekkende omvang, wel vier miljoen woorden. Robert Gottlieb maakte een zorgvuldige selectie uit de enorme hoeveelheid materiaal voor de periode 1952-1982. Die selectie geeft een indringend beeld van een man, wiens essentie zijn verscheurdheid was.

Zijn leven werd gekenmerkt door tal van ambiguïteiten, grote tegenstellingen en verwarrende emoties die hem alle kanten uit trokken. Hij hield van zijn vrouw Mary en hun drie kinderen, maar was ook verschrikkelijk eenzaam. Hij hield van vrouwen, maar zeker zoveel van mannen. Zijn sociale en erotische drijfveren zaten elkaar soms nogal in de weg, maar waren aan de andere kant ook verantwoordelijk voor wat hij de rijkdom van zijn leven noemde. Hij haatte zichzelf omdat hij zo dronk, maar kon niet zonder.

John Cheever was in de eerste plaats een groot schrijver, een man die een uiterst delicaat evenwicht wist te bereiken tussen creativiteit en nihilisme. In zijn dagboeken laat hij zien wat hem voortdreef en bezighield, beangstigde maar vóór alles diep bewoog.

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *