Roderik Six over De regenboog van de zwaartekracht – Thomas Pynchon


Door Vera | October 8, 2014

"Ik vind het een bijzondere uitdaging en het is stilistisch ook heel sterk en heel grappig geschreven, maar je moet er wel een paar maanden voor uittrekken."

Roderik Six, 35, auteur, Gent, België

Lees De regenboog van de zwaartekracht nu

Wil je dit boek bestellen? Doe dat via de links hieronder svp.
Je steunt ons met de commissie, en het kost je niks extra.

Bestel dit boek nu bij BOL.COM. Of bij LIBRIS, STORYTEL, AKO, BOOKSPOT of eBOOK.nl. Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Waar gaat De regenboog van de zwaartekracht over?

Dit complexe en stilistisch virtuoze boek wordt tot de belangrijkste romans van de eeuw gerekend en is vaak met Joyce's 'Ulysses' vergeleken. De apocalyptische handeling speelt in de laatste oorlogsjaren 1944-'45 in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Centraal motief is het doodsverlangen, het zoeken van een verklaring voor de bijna erotische fascinatie van het Nationaal-Socialisme voor de dood.
De Amerikaanse soldaat Tyron Slothrop is op zoek naar het geheim van zijn identiteit omdat blijkt dat hij telkens bij het naderen van een V-2 raket, die fetisch van de dood, een erectie krijgt.

Pynchon (1937) werpt in zijn roman de ethische vraag op naar de verantwoording van intelligente wetenschappers die meewerken aan een doodstechnologie. Franz Pökler is zo'n van de politiek afgewende wetenschapper. Het homoseksuele paar Majoor Weissmann en V-2 soldaat Gottfried verpersoonlijkt een levenshouding die tot de fascinatie voor het Nationaal-Socialisme bijdroeg. Een omvattend encyclopedisch bouwwerk, bestaande uit fictie, geschiedschrijving, filosofische en natuurwetenschappelijke verhandeling en cultuurhistorische analyse, vol allusies op o.a de Amerikaanse populaire film, strips, literatuur, opera enz.

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *