Sander Marsman over zijn boek Dianna – ‘Every day is dressed up’"There's also this kind of archive images, where she's really looking for herself, for her identity, and that's what you see when you see the pictures."
Sander Marsman, 32, fotograaf, Amsterdam

Bestel Dianna - Every Day Is Dressed Up hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Dianna - Every Day Is Dressed Up over

Mijn naam is Sander Marsman. In 2012 ben ik afgestudeerd als documentaire fotograaf aan de KABK in Den Haag met mijn afstudeerproject 'Dianna – Every Day is Dressed Up', dit project wil ik graag verwerken tot een publicatie. Het boek toont het verhaal van Dianna, een transgender die pas op latere leeftijd besloot alleen nog maar als vrouw door het leven te gaan. Gedurende een periode van anderhalf jaar heb ik Dianna in haar leefomgeving te Hackney, Londen gefotografeerd.

Uit mijn gesprekken met Dianna werd al gauw duidelijk dat Dianna's leven totaal haaks stond op het leven dat zij daarvoor leidde als man. Wanneer gevraagd naar het verschil tussen Dianna en Léonard - haar voormalige identiteit - antwoordde ze steevast: "Léonard had very little social life and with Dianna, there is not enough days in each week!" Opmerkelijker ook is dat zij voor zichzelf het volgende lijstje heeft gemaakt, waarin de kloof tussen Dianna en Léonard nog duidelijker naar voren komt;

Dianna vs Léonard
Lively - Shy
Bright - Dull
Hot - Cold
Flamboyant - Drab
Loves Dancing - Can't
Back sloping writing - Forward sloping writing
Doesn't feel the cold - Feels the cold

Meer nog dan alleen een uiterlijke transformatie, heeft er bij Dianna dan ook een verandering van identiteit plaatsgevonden, aangezien de twee zo verschillend van elkaar zijn. Wie was Léonard? Waar kwam Dianna vandaan? Vanwaar die discrepantie tussen het leven van Leonard en het kleurrijke bestaan van Dianna? Stuk voor stuk vragen die ik in mijn werk probeer aan te kaarten.

Breder genomen behandelt dit werk een vraag die ieder van ons bezig houdt, namelijk 'Wie ben ik?', en in het verlengde daarvan, 'Wie wil ik zijn?', 'Ben ik tevreden met mijzelf?' en 'Hoe kan ik het verschil tussen wie ik ben en wie ik wil zijn verkleinen?'. Dianna vormt een extreem, maar daardoor juist bijzonder fascinerend voorbeeld van deze, voor iedereen herkenbare zoektocht naar identiteit.

(Bron: voordekunst.nl)

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *