Laura & Joke over Congo – David Van Reybrouck

Door Van-Nhi | December 6, 2012

"De gedetailleerde, maar alles behalve saaie en langdradige, weergave van de geschiedenisfeiten zorgt ervoor dat het boek een non-fictief verhaal heeft, maar toch blijft het een sappig stukje geschiedenis dat leest als een trein."

Laura & Joke, 18 17, scholier, Lommel

Bestel
dit boek
Bestel Congo via Whyilovethisbook
BOL.COM * AMAZON.COM * MEER BOEKWINKELS
Of bestel AL je boeken via ons. Je steunt ons met de commissie en het kost je niks extra.
Deel
deze video
Wil je dat meer mensen dit boek lezen? Deel deze video met je vrienden.
Plaats
deze video
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat? Lees het hier. Code van deze video: Y3RLnK3OrhY

Beschrijving

Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd – én van de gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen? David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis. Van 1885 tot 1908 werd het land bestierd door koning Leopold ii, die een fortuin verdiende met de exploitatie van rubber.

De kolonisatie door België in de periode van 1908 tot 1960 zorgde voor industrialisatie en infrastructuur, maar werd ook gekenmerkt door paternalisme, zo niet betutteling. De onverhoedse overgang van kolonie naar onafhankelijke staat rond 1960 is een adembenemend verhaal vol idealisme en gekonkel. Het nieuwe land stortte zich in een turbulent avontuur dat steeds wilder en chaotischer werd en na tweeëndertig jaar dictatuur onder Mobutu leidde tot een van de dodelijkste conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog. Van Reybrouck baseert zich niet alleen op zeldzaam archiefmateriaal en baanbrekend onderzoek, maar vooral ook op honderden gesprekken die hij met Congolezen voerde.

Zijn ooggetuigen gaan van eeuwlingen tot kindsoldaten, van rebellenleiders tot smokkelaars, van ministers tot maniokverkoopsters. Hun verhalen heeft de auteur in zijn grote geschiedenis geïntegreerd.

Details

  • Originele titel: Congo
  • Uitgever(s): De Bezige Bij
  • ISBN(‘s): 9789023458661
  • Voor het eerst gepubliceerd in: 2010

Meer video’s

Alle video’s van en over: Congo, David Van Reybrouck, De Bezige Bij, Laura & Joke

Lees alvast een stukje van dit boek (Beta)

Nieuw op Whyilovethisbook: Je kunt nu 20% van het boek al inzien en lezen.

Nog niet voor alle boeken beschikbaar helaas. Als je hieronder de Google Voorbeeld-knop ziet staan, is de preview beschikbaar. Klik er op en lees alvast een stukje van dit boek!


We hebben een koppeling gemaakt met Google Books. Deze functie is nog in Beta.
Zie je gekke dingen, laat het ons weten svp! Stuur dan svp de link naar deze pagina mee.

Comments

There are currently no comments on this post, be the first by filling out the form below.

Speak Your Mind

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *