Bob Fosko over Koninkrijk vol sloppen – Auke van der Woud

Bestel Koninkrijk vol sloppen

Bestel dit boek via onderstaande link of via de SH♥P en steun ons (5% commissie, geen extra kosten).
//

Beschrijving

Europa was in de late negentiende eeuw getuige van een volksverhuizing. Miljoenen mensen verruilden toen hun agrarische omgeving voor een woning in de stad. Momenteel zien we die massamigratie op mondiale schaal, vooral in China, Afrika en Latijns-Amerika. Verstedelijking en modern leven horen blijkbaar bij elkaar.

Een koninkrijk vol sloppen gaat over het begin van de stedengroei in Nederland. Het stille land met 3 miljoen zielen in 1850 was vijftig jaar later in en rond de grote steden een drukke moderne wereld geworden. Maar rond 1900 wemelde het daar ook van overbevolkte krotten en mensenpakhuizen. Schoon water, deugdelijk voedsel, frisse lucht en modern sanitair waren in de achterbuurten zeer zeldzaam. In alle grote steden hoopte het weeë vuil zich spectaculair op. Meer dan een miljoen Nederlanders leefden in een situatie die overeenkomsten vertoont met de slums van de huidige Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse metropolen. Auke van der Woud beschrijft die halfvergane oude wereld in de duistere delen van de stad.

Koninkrijk vol sloppen is door nrc Handelsblad opgenomen in het lijstje van ‘Grote verwachtingen: wat er dit najaar zoal verschijnt _ en waar wij ons speciaal op verheugen (…). Met eerdere boeken heeft Auke van der Woud het beeld van de Nederlandse negentiende eeuw veranderd.’

Details

  • Uitgever(s): Bert Bakker
  • ISBN’s: 9789035135970
  • Voor het eerst gepubliceerd in: 2010

Like of Share

Goed verhaal toch. Like, tweet of share deze video svp met je vrienden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *