Spreker bij Boekblad aan Zee

boekbladaanzeeVrijdag 15 juni is in Zandvoort weer Boekblad aan Zee, het event voor het boekenvak.

Er zijn acht sprekers, waaronder Justo Hidalgo van 24symbols, een soort Spotify voor boeken. En Marc van Why I Love This Book spreekt er ook. Leuk toch.
Meer info over dit event vind je hier. Er zijn nog plaatsen…

Meer dan ooit moeten boekhandels en uitgeverijen luisteren naar wat hun klanten en de lezers willen. Want klanten die niet vinden wat ze zoeken blijven weg.Boekenvakkers worden dezer dagen flink op de proef gesteld. De strategieën die bedrijven kiezen lopen nogal uiteen. Experimenteren, innoveren of doen waar we altijd al goed in waren? Boekblad aan Zee gaat dit jaar over hoe naar klanten luisteren zorgt voor nieuwe inzichten.
Vrijdag 15 juni 2012 – 13:00 tot 21:00 uur – Strand Zout, Zandvoort Zuid

Meer info over dit event vind je hier. Er zijn nog plaatsen…


Een leuk stukje van Hans Bousie over de presentatie die ik gaf op Boekblad aan Zee 2012
WhyILoveThisBook.com is een site die je bezocht moet hebben. 

Afgelopen vrijdag presenteerde Marc Barteling, oprichter  van de site, zijn geesteskind. Niet dat hij er pas mee begonnen is hoor, maar ik zag hem er voor het eerst zelf over vertellen. En dat deed hij heel goed. WhyILoveThisBook.com is een site waarop filmpjes staan van 1 minuut waarin mensen vertellen waarom ze een bepaald boek zo leuk vinden.

Het mooie aan het concept is dat er alleen positieve recensies opstaan. Want om in de woorden van Barteling te blijven: “waarom zou een mens een negatieve recensie willen lezen”. Dat had hij zich altijd afgevraagd en toen hij hier mee begon was hij vast besloten alleen maar goed nieuws te brengen. Grappig inderdaad om jezelf af te vragen waarom iemand een negatieve recensie zou lezen. Waarom je hem schrijft is minder interessant. Daar zijn allerlei voor de hand liggende redenen voor. Het is je werk, je had je dag niet. Je vond het echt een slecht boek etc etc. Maar inderdaad waarom zou je een negatieve recensie lezen? Recensielezers zoeken toch tips over wat ze wel willen lezen?

Hoe dan ook, het concept is goed uitgepakt. Barteling steekt veel tijd in zijn idee, maar hij verdient er nog geen klap mee. Je moet de site maar eens bezoeken, het kijken van de filmpjes werkt echt aanstekelijk. Zo vind ik het verhaal van Adriaan van Dis over het boek “the reluctant fundamentalist”van Mohsin Hamid indrukwekkend. Van Dis: “dat vind ik zo belangrijk aan goede boeken, dat je de krant  van een jaar kunt wegdonderen”. Van zo’n recensie krijg je onmiddellijk trek naar de winkel te rennen en het boek te gaan halen. Dan is de urgentie het boek aan te schaffen zo groot, dat je eigenlijk het wachten op toezending door Bol niet op kunt brengen.

Gelukkig vond ik ook een recensie van het boek dat ik net voor vaderdag heb gekregen: “De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween” van Jonas Jonasson. Dit keer is de recensie gemaakt door Jonasson zelf. Het boek is volgens hem bedoeld voor mensen die zich goed willen voelen omdat zijn ervaring is dat mensen zich liever goed dan slecht voelen(…). Of Barteling ooit een stuiver gaat verdienen met zijn idee, dat weet ik nog niet. Maar het is een genot te luisteren en te kijken naar iemand die iets is gaan doen, gewoon omdat hij het leuk vond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *