Koos Hagen over Correspondance/Haat is een deugd – Gustave Flaubert“De Correspondace, Gustave Flaubert. Geweldig.”
Koos Hagen, 60, stadsdichter, Amstelveen

Bestel Haat is een deugd hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Haat is een deugd over

Gustave Flaubert geldt als een van de grootste prozaïsten in het algemeen en van de Franse literatuur van de negentiende eeuw in het bijzonder. Een van zijn opvattingen was dat een schrijver zich in romans en verhalen diende te onthouden van elke persoonlijke mening. Hij diende in zijn schepping overal aanwezig te zijn maar nergens zichtbaar. Inderdaad is de auteur van Madame Bovary, De leer school der liefde en de Drie verhalen, afgezien van enkele vage sympathieën en vooral antipathieën, onzichtbaar gebleven. We zouden alleen via memoires en getuigenissen van anderen iets over zijn leven geweten hebben, ware het niet dat Flaubert de gewoonte had om na zijn dagelijkse ‘worsteling met de stijl’ geregeld een of meer brieven te schrijven om het contact met de buitenwereld te onderhouden.
Van deze omvangrijke correspondentie, die door sommigen als hét meesterwerk van Flaubert wordt beschouwd, is het overgrote deel bewaard gebleven. Het vormt een van de meest ontroerende, tragische, komische en leerzame brievenverzamelingen die er bestaan.
Van Gustave Flaubert verschenen in Privé-domein eveneens De kluizenaar en zijn muze. Brieven aan Louise Colet (Privé-domein nr. 93) en Wij moeten lachen en huilen, Flauberts briefwisseling met zijn boezemvriendin George Sand (Privé-domein nr.182).
Jarenlang is de correspondentie van Flaubert de lectuur geweest die op mijn nachtkastje prijkte in plaats van de bijbel. – André Gide
Ik heb de brieven gelezen en herlezen en ik aarzel niet ze te houden voor het ware meesterwerk van Flaubert. – Enid Starkie
De eerste schrijver die vooruitliep op het moderne levensgevoel. – Michel Butor
Anders dan als een persoonlijke confrontatie met een superieure dwingeland is lezing van zijn brieven niet te beschrijven. – Kees Fens in De Volkskrant

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *