Henrieke Herber over haar vertaling van Ik ben de sterkste – Christian Frascella



“De hoofdpersoon is eigenlijk niet iemand voor wie je direct sympathie hebt. Het is eigenlijk een beetje een rotjochie. Gaandeweg voel je dat onder zijn agressie en zijn boosheid warmte zit en heel veel gevoelens.”
Henrieke Herber, 45, vertaler, Houten

Bestel Ik ben de sterkste hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Ik ben de sterkste over

Ik ben de sterkste is een hilarische en tegelijkertijd zorgwekkende roman, die zich afspeelt tegen de achtergrond van het einde van de jaren tachtig.

Het meisje bleef een paar seconden naar me kijken. Ik vermoedde dat ze zou gaan huilen. Ik had haast medelijden met haar, net als met alle mensen die het tegen me op durfden te nemen en zich daarmee oneindig belachelijk maakten. Toen trok ze langzaam haar plastic handschoenen uit. Ze keek naar de oude wijven. Ze kwam met trage passen achter de toonbank vandaan en ging voor me staan. Haar gezicht was volkomen uitdrukkingsloos.
Het gebeurde in een flits; ze haalde uit en trof me totaal onvoorbereid. Ik voelde haar knokkels tegen mijn gezicht. Daarna kwam de pijn en met de pijn een soort zwaartekrachtgolf. Ik voelde mijn lijf wentelen als een stuk zachte klei op een pin – een mooie, volledige rotatie, mijn knieën knikten juist toen ik, aan het eind van de draai, opnieuw in haar boosaardige groene ogen keek.
Daarna stortte ik met mijn volle gewicht boven op de stapel wit brood.

De zestienjarige ik-figuur woont samen met zijn aan alcohol verslaafde vader en godvrezende zus in een troosteloos appartement in een buitenwijk van Turijn. Met zijn lompe gedrag werkt hij zich voortdurend in de nesten. Hij laat nooit een traan. Geweld lost hij op door zijn vuisten te gebruiken. Maar dan wordt hij verliefd. Op de slimme, bloedmooie Chiara. En zij valt op hem; op deze vreemde, grappige, lieve maar compleet losgeslagen tiener.

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *