David Endt over Jeder stirbt für sich allein – Hans Fallada“Het heeft diepe indruk op me gemaakt. Het is een boek waarvan ik innig hoop dat het ook in het Nederlands wordt uitgegeven. Een echte aanrader.”
David Endt, 57, teammanager Ajax, sportjournalist & schrijver, Amsterdam

Bestel Jeder stirbt für sich allein hier

Je steunt ons met de paar procent commissie die we krijgen van Bol.com, en het kost je niks extra.
Of haal het bij je favoriete boekhandel.

 

Hier gaat Jeder stirbt für sich allein over

Berlijn 1940. Otto Quangel verdient zijn brood als werkmeester in een meubelfabriek en hij en zijn vrouw Anna interesseren zich niet voor politiek. Maar als ze per brief de melding krijgen dat hun zoon tijdens Hitlers veldtocht in Frankrijk gesneuveld is, voelen de Quangels, die niet per se als helden geboren zijn: dit is te erg! Als hun manier van protest verspreiden ze kaarten met onhandig geformuleerde anti-Hitler-slogans (met rare spelfouten) in trappenhuizen en op vensterbanken van openbare gebouwen.

Ze dromen ervan de mensen met hun actie wakker te schudden. Maar de meeste kaarten worden onmiddellijk ingeleverd bij de Gestapo, een ambitieuze agent markeert op een plattegrond de vindplekken met rode vlaggetjes, en een moordend kat-en-muisspel begint.

Fallada modelleerde de Quangels naar een moedig Berlijns arbeidersechtpaar, Otto en Elise Hampel. Hij schreef hun verhaal binnen acht weken, kort voor zijn dood (1947), nadat hij verslagen van de verhoren had gelezen. Alleen in Berlijn is Fallada's monument voor het verzet van de 'kleine mensen' tegen het nazi-regime, en het is de eerste roman over dit onderwerp in het naoorlogse Duitsland. Het verhaal van de Quangels wordt nu (door de regisseurs van Good Bye, Lenin!) opnieuw verfilmd.

Plaats deze video op je eigen site

Wil je dat meer mensen dit boek lezen?Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Je kunt deze video eenvoudig op jouw website plaatsen. Hoe? En mag dat?


One Reply to “David Endt over Jeder stirbt für sich allein – Hans Fallada”

  1. zegt:Hallo Ingrid,wow, je hebt een indrukwekkende lijst van bkeoen gelezen. als je er 1 zou aanbevelen welke zou dat zijn?hartelijke groet Lorraine SimoonsPS: ik moet bekennen dat ik er geen van heb gelezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *